22 maja 2008

Warsztaty w Karwi, dzień 2-gi









































W drugim dniu warsztatów szefostwo kuchni przejęli Tangerinka, Mamba i Kris. Na śniadanie Kris i Mamba przyrządzili pyszną jejecznicę z kurkami.

Podczas obiadu na stole zagościły przepyszne dania, głównie kuchni włoskiej. Mamba przyrządziła sałatę z dodatkiem awokado i grantów, skropioną sosem z dodatkiem 25-letniego octu balsamico. Dziewczyny przygotowały też wspaniałe przekąski – suszone pomidory własnego wyrobu z dodatkiem bazylii, anchois, oliwek i kaparów, tartinki z wędzonymi ostrygami (pyszne!) i plasterkami kiełbasy na chrzanie a także figi w szynce. Kolejnym pysznym daniem, które pojawiło się na stole, była zupa-krem ze szparagów podana z dodatkiem crostini i małych, ziołowych paluszków.

Daniem głównym była saltimbocca z polędwicy wieprzowej. Szałwia do tego dania została specjalnie zamówiona przez Tangerinkę u producenta i z wielką troską przewieziona do Karwi (w drodze podlewałam ją własnoręcznie wodą mineralną). Dodatkiem do mięsa był makaron po sycylijsku (z pistacjami, rodzynkami i pomidorami suszonymi) a także ryż arborio z prażonymi orzeszkami piniowymi. Wszystko przesyszne! Tangerinko, zainspirowałaś mnie bardzo do eksperymentów z kuchnią włoską a także ze szparagami, które ostatnio prawie codziennie goszczą na moim stole – głownie jako dodatek do risotto, bo zasmakowałmi także bardzo ryż arborio.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz