6 kwietnia 2014

Warsztaty z Kocham Oliwę

Warsztaty prowadzili Fernando R. Ortega i Anna Machera.
Już po raz drugi miałam przyjemność spotkać się z Fernando R. Ortegą - założycielem firmy ILOVEACEITE.com zajmującej się produkcją i promocją oliwy extra vergine oraz współpracującą z nim na rynku polskim, założycielką strony KOCHAMOLIWE.com, Anną Macherą. Tym razem grono blogerów kulinarnych zostało zaproszone na prezentaję i degustację świeżych, wysokiej jakości hiszpańskich oliw wspomnianej marki pochodzących z kampanii 2014/2014. Spotkanie odbyło się w warszawskim tapas barze Sol y Sombra.

Zaprezentowane podczas spotkania oliwy zostały wytłoczone w pierwszych tygodniach listopada 2013. Pierwsza oliwa, której spróbowaliśmy, pochodziła z początku zbiorów, tj. 2-go listopada 2013. Miała ostrzejszy, pieprzny smak. Druga z oliw, której spróbowaliśmy, oliwa royal, pochodziła z nieco późniejszych zbiorów - została wytłoczona 2 tygodnie później i była delikatniejsza, mniej intensywna w smaku. Termin zbiorów ma istotny wpływ na smak i jakość oliwy. Oliwki zebrane zbyt wcześnie mogą zawierać mało soku, czyli oliwy, natomiast jeśli będą dojrzewać zbyt długo, wzrośnie poziom kwasowości oliwy, a im niższy jest poziom kwasowości oliwy, tym lepszy jej smak. Wybór odpowiedniego momentu zbiorów, zależy także od tego, jaki rodzaj oliwy producent chce osiągnąć. Z oliwek zbieranych przed osiągnięciem pełnej dojrzałości powstaje oliwa o gorzkim, pieprznym smaku, natomiast z oliwek całkowicie dojrzałych otzymuje się oliwę łagodniejszą w smaku, o czym mieliśmy okazję przekonać się podczas warsztatów, degustując oliwy, które zostały wytłoczone z oliwek zebranych w dwutygodniowym odstępie czasu.