20 grudnia 2009

Tatar z łososia


Składniki:
- łosoś wędzony (na ilość widoczną na zdjęciu użyłam ok. 3/4 kg łososia bałtyckiego)
- mały słoiczek kaparów
- kilkanaście marynowanych pieczarek
- kilka ogórków konserwowych
- cebula
- sok z cytryny
- pierprz zielony (całe ziarna)
- koper do dekoracji

Pieczarki, kapary, ogórki odsączyć. Drobno pokroić wszystkie składniki, wymieszać, skropić sokiem z cytryny, doprawić zielonym pieprzem utłuczonym w moździerzu. Tatara umiescic w salaterce i udekorowac.

12 grudnia 2009

Ryż ze szpinakiem po grecku


Uwielbiam to danie - jest zdrowe, lekkie, szybkie i proste w przygotowaniu i jak dla mnie pyszne, ale pewnie nie wszystkim może odpowiadać, bo niektórzy nie lubią szpinaku.


Składniki:
- szpinak (świeży lub mrożony w formie kulek)
- ryż
- cebula
- czosnek
- koperek
- olej lub oliwa do smażenia
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz, ewentualnie kostka rosołowa zamiast soli


Cebulę pokroić w kostkę, czosnek pokroić drobno, podsmażyć razem na niewielkiej ilości oleju lub oliwy. Dodać do tego suchy ryż (na 1 osobę biorę niepełny kubeczek do espresso) i pokrojony w paski szpinak (kilka kępek, jeśli świeży lub kilka kulek mrożonego), smażyć przez chwilę, mieszając, przyprawić solą, pieprzem i/lub rozkruszoną kostką rosołową. zalać przegotowaną wodą, aby składniki były nią pokryte, przykryć patelnię pokrywą i gotować na  małym ogniu, aż ryż będzie miękki, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodać posiekany koper, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, wymieszać i po chwili podawać. W ten sposób przygotowany ryż ze szpinakiem może być dodatkiem do mięsa lub ryby, bądź samodzielnym daniem.

Nowe miejsce - bar gruziński Argo



Jestem zachwycona moim najnowszym odkryciem, a mianowicie barem Argo, w którym można zjeść dania kuchni gruzińskiej. Mieści się on na Warszawskiej Starówce, przy ul. Piwnej 46, w lokalu, w którym była wcześniej knajpka indyjska pod nazwą Namaste India. Hindusi nadal działają przy tej ulicy, ale przenieśli się do lokalu położonego bliżej Pl. Zamkowego. Właściciele Argo wyremontowali przejęty lokal – zmieniona została jego kolorystyka i inaczej ustawiono stoliki, co wyszło na korzyść niewielkiemu pomieszczeniu – ożywiło je i powiększyło optycznie. Wnętrze jest przyjemnie urządzone w zieleni, mocnym różu i bieli. Gdy weszłam do lokalu, byłam pozytywnie zaskoczona zmianami. Bar Argo jest prowadzony przez polsko-gruzińskie małżeństwo. Właściciel, emerytowany reżyser, jest z pochodzenia Gruzinem i od 40 lat mieszka w Polsce. Małżeństwo ma już doświadczenie w branży gastronomicznej – działali wcześniej w klubie przy ul. Lwowskiej (niestety nie miałam okazji tam być).


Bar serwuje głównie dania kuchni gruzińskiej - pochodzący z Gruzji właściciel dba o autentyczność smaków. Jak na nieduże pod względem powierzchni miejsce, wybór w menu jest bogaty. Przykładowe dania to: chaczapuri (placki z serem) w różnych wersjach w cenie 8-15 zł, przystawki w cenie 10-15 zł – właścicielka bardzo polecała bakłażany z nadzieniem z orzechów włoskich. Z przystawek zapamiętałam jeszcze nadziewane liście winogron w cenie 12 zł. W karcie są też do wyboru 3 zupy, m. in. z fasolą, a także z mięsem, można zjeść gruzińskie pierogi w cenie 22 zł, a także dania główne, np. szaszłyk z ryżem lub ziemniakami za 28 zł oraz bliny z mąki orkiszowej z łososiem za 28 zł.

Bakłażany z nadzieniem z orzechów włoskich

Skusiłam się na chaczapuri, czyli placek z nadzieniem z sera gruzińskiego w wersji z pieca (dostępny także z patelni) w cenie 12 zł. Pierwszy raz jadłam to danie i jestem nim zachwycona. Do placka można zamówić sos jogurtowo-czosnkowo-koperkowy lub ostry (polecam ostry). Do picia polecam spróbować gruzińskiej lemoniady dostępnej w 5 smakach, m.in. gruszkowym, winogronowym, karmelowym - cena 10 zł za butelkę 0,5 l. Skusiłam się na gruszkową – pyszna, orzeźwiająca, niezbyt słodka. Poziom cen w barze jak na lokalizację na Starówce i jakość dań jest bardzo przyjazny. Jedynym mankamentem lokalu jest jego wielkość – jest bardzo mały, w środku zmieściły się tylko 4 nieduże stoliki, więc nadaje się bardziej do odwiedzenia go w małym gronie. W przypadku większej grupy, aby uniknąć długiego czekania na potrawy, należałoby uzgodnić wcześniej menu, bo kuchnia jest nieduża i ma małą przepustowość. Z drugiej strony niewielka powierzchnia sprawia, że lokal ma rodzinną atmosferę, można poczuć się w nim jak w domu, miło porozmawiać z właścicielką i dowiedzieć się od niej różnych ciekawostek o lokalu i serwowanych w nim daniach. W sąsiadującym z barem pomieszczeniu znajduje się galeria, w której sprzedawane są autorskie prace właściciela – niesamowite gruzińskie czekanki (prace w metalu), a także rosyjska porcelana. Miejsce odbieram bardzo pozytywnie i gorąco polecam odwiedzenie go. Sama na pewno tam wrócę jeszcze nie raz, aby spróbować innych dań – w pierwszej kolejności bakłażanów z orzechami.

Chaczapuri - placek z serem gruzińskim